24 Mart 2015 Salı

Timur Ölmeseydi

Timur

Timur ( Aksak Timur )

Timur, Büyük Timur İmparatorluğunun kurucusudur. Timur 9 Nisan 1336'da doğmuş ve 18 Şubat 1405'te ölmüştür. Timur'un doğumu da Cengiz Han'ın doğumu kadar ilginçtir. O da avucunda bir kan pıhtısıyla doğmuştur. Doğum tarihi bir çok tarihçi tarafından tartışmalıdır. Timur Çin'e Sefere doğru giderken kulunç nedeniyle Otrar'da ölmüştür. Timur'un ölümü ve doğumu o kadar ilginçtir ki öldüğü yer olan Otrar Cengiz Han'ın tarih sahnesine çıkış yeridir. Timur, Han ünvanını kullanamamıştır bunun yerine Emir ünvanını kullanmıştır. Bunun nedeni ise o dönemde eğer Cengiz Han soyundan değilseniz Han ünvanını kullanamazdınız. Timur ömrü savaşlarda geçmiş Cengiz Han ile kıyaslanabilecek bir biçimde bilinen dünyayı fetih etmiştir. Timur'a aksak denmesinin sebebi bir savaş esnasında bacağına bir ok isabet etmiş bunun sonucunda topal kalmıştır. En bilindik hikayesi Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid'i mağlup etmesidir. Timur hakkında en ilginç bilgilerden biri de 39 oğlu ve 18 kız sahibi olmasıdır.

Timur her ne kadar Han ünvanını alamamışsa da başında olan Mahmud Han'ı gölgesinde bırakmıştır. Devlet başında Han dururken ferman çıkarmaktan tutunda savaşlara katılmaya kadar Timur gerçekleştirmiştir. Timur çok büyük bir askeri deha'dır bu dehasını kullanarak çok geniş topraklara ulaşmış bir kişiliktir. Askeri dehasına bir örnek vermek gerekirse Hindistan Seferi sırasında ordusunda bulunan atlılar fillerden korkmasın diyerek öküzlerin üstüne kuleler yaptırarak atlıların büyük görünümlü nesnelerden korkmamasını sağlamıştır. Timur için bu çok önemli bir durumdu çünkü Timur'un ordusu çoğunlukla atlı birliklerden oluşuyordu. Hindistan Seferi'nin ardından Timur ordusuna filleri katmıştır.

Timur'un filleri ile ilgili olarak çok bilinen bir Nasrettin Hoca fıkrası vardır. Ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır Timur Nasrettin Hoca ile karşılaştı mı bilinmez ama bu fıkra herkes tarafından bilinir.  Timur Akşehir'e bir fil yollamıştır. Timur'un gazabından çok korkan köylü harıl harıl çalışarak fili besler ancak kendileri perişan haldedir. Köylüler bu durumu Nasrettin Hoca'nın kapısında bulur ve Timur ile görüşmeye doğru gitmeye başlarlar. Ancak köylü Timur'dan o kadar çok korkar ki hepsi yarı yolda kaçar gider. Nasrettin Hoca, Timur'un yanına vardığında arkasında kimsenin olmadığını görür ve köylüye ders amacıyla. Nasrettin Hoca Timur'a "Köylüler yolladığınız fil için çok sevindiler bir de yanına dişisini istiyorlar" der.

Timur bir çok tarihçi tarafından zalim ve gaddar olarak görülse de bir çok tarihçi tarafından da Türk sanatına kattıkları bakımından önemli bir isim olarak görülmektedir. Gaddarlığına bir örnek olarak Sivas Kalesini kuşatmasını gösterebiliriz. Sivas Kalesini kuşatmadan önce kaleye haber yollamış eğer teslim olursanız kan dökmeden sizi serbest bırakırım demiştir. Bunun üzerine bir kısım asker teslim olmuştur ancak 4 bin kadar okçu birlik Timur'a karşı direnmiştir. Timur bu askerleri yakalatıp 4 bin askeri diri diri gömmüş ve ardından sözünde durduğu gibi hiç kan dökmedim demiştir.

Timur, Türk asıllı bir insan olmasına rağmen Osmanlı Devletini Fetret Dönemine sokmuş Osmanlı'nın neredeyse yıkılmasını sağlamıştır. Bunun nedeni ise Timur'un ideolojisi Cengiz Han gibi tüm dünyaya hakim olma çabasıydı. Ve bu çabasının karşısında hızla büyüyen bir Osmanlı vardı. Yıldırım Bayezid ile olan mektup ile atışmaları sonucunda Ankara Savaşı'nı tetiklemiştir.Savaş sonucu Yıldırım Bayezid'i mağlup etmiş yanına esir almış ve ölümüne sebep olmuştur.

Elbette Timur her ne kadar gaddar biri olarak görülse de Türk tarihi açısından büyük öneme sahip bir askeri kişiliktir. Eğer ölmeseydi önceden yaptığı gibi başarılı seferler düzenleyecek Çin'i alabilecek topraklarına toprak katmaya devam edecekti. Belki de Cengiz Han soyundan olmadığı için bu kendisinde yer etmiş ve bunun sonucunda Cengiz kadar geniş topraklara sahip olmak istemiştir. Timur Dünya iki hükümdara yetecek kadar büyük değildir nasıl gökyüzünde Tanrı bir ise yeryüzünde Hükümdar bir olmalıdır anlayışını benimsemiştir.

Eğer Timur olmasaydı  çok farklı bir dünya içinde olabilirdik. Timur'un varlığı tüm dünyayı etkilemiş bizler açısından ise Osmanlı Devleti'ni Fetret Dönemine sokmuş bir kişiliktir. Eğer olmasaydı Osmanlı Timur ile hiç karşılaşmayacak belki de daha geniş topraklara hakim olabilecekti.  Dünya açısından ise Timur'un soyundan gelenler Hint-Mogol ( Babür) imparatorluğunu kuracak ve dünyaca ünlü Tac Mahal'i yaptıracaklardır . Eğer Timur olmasaydı elbette dünyada bir çok şey etkilenirdi.

Timur ölmeseydi bir kelebeğin kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder