29 Mart 2015 Pazar

Osman Gazi Olmasaydı

Osman Gazi

Osman Gazi ( Osman Bey )

Osman Gazi Osmanlı Hanedanı'nın kurucusudur. Doğuda Hanedan  aile ile bağdaştırılır ancak batıda Hanedanı'nın hükümdarı başka bir aileden olsa bile isim değişmez. Osman Gazi 1258'te doğmuş ve 1326'da ölmüştür. Ölüm nedeni ise gut hastalığının sonucudur.  En bilindik hikayesi gördüğü rüya'dır. Rüyasında bir İslam alimi olan Şeyh Edebali'nin koynundan çıkan bir ay Osman Gazi'nin koynuna girer; aynı anda göbeğinde bir ağaç biter ve gölgesi bütün dünyaya yayılır. Ağacın altından dağlar yükselir ve dağlardan da ırmaklar akmaya başlar. Osman Gazi rüyasını Şeyh Edebali'ye anlatınca ondan şu cevabı alır: " Hak Teala sana ve nesline padişahlık verecek. Mübarek olsun. Kızım da senin helalin olacak." Bazı kaynaklarda Şeyh Edebali'nin Osman Gazi ile evlendirdiği kızın adı " Malhun Hatun" olarak geçmektedir.

Osman Gazi Şeyh Edebali'ye çok önem vermiş Ertuğrul Gazi tarafından da onun sözünü dinle denmiştir. Şeyh Edebali Osmanlı'nın manevi kurucusu olarak görülür ve Osman Gazi'ye şu öğütler verilmiştir: " Ey oğul, artık Bey'sin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güceniklik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Acizlik bize, hoşgörmek sana. Anlaşmazlıklar bize, adelet sana. Haksızlık bize, bağışlamak sana. Dünya senin gözlerinde gördüğün gibi büyük değildir. Bütün fethedilmemiş sırlar, bilinmeyenler, görülmeyenler ancak senin fazilet ve erdemlerine gün ışığına çıkacaktır."

Osman Gazi  bu öğütlerle birlikte küçük bir Beylik kurduktan sonra ondan sonra gelenler bu Beyliği İmparatorluğa taşıyacaklardır. Elbette ki bu Osmanlı'nın çok güzel uyguladığı politika ve askeri taktiğin örneğidir. Osman Gazi, beyliğinin etrafında ki gayrimüslimlerle oldukça dostane ilişkiler kurmuştur. Oanların dinlerini değiştirmek için herhangi bir zorlamada bulunmamıştır. Eğer Osmanlı sömürge politikası gibi zorlama yapsaydı bir çok millet Türkçe konuşuyor olurdu. Ancak Osmanlı başından beri zararı olmayanlara dostane yaklaşmış savaş isteyenler ile savaşmıştır.

Osmanlı sadece hoşgörü ile bu kadar ilerlememiştir elbette.  O dönemde Anadolu'da ki beyliklerin kavgasına katılmayarak yıkılışa doğru giden Bizans'ın durumunu takip ile onu iki denizden kıskaca almış.  Fetih edecekleri yerlerin kaynak yollarını ve tüm irtibatını keserek fetih etmiştir. Başından beri izledikleri bu ve bunun gibi benzer taktikler ile Osmanlı çok hızlı bir biçimde ilerlemiş ve bunu gören diğer beylikler yavaşça Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ve Osmanlı yaklaşık 600 sene tarih sahnesinde kalmış bu sırada fetih edilemeyeni fetih etmiş, korkusuzların korkulu rüyası olmuştur.


Eğer Osman Gazi ölmeseydi dünya da bizi farklı olan bir şey beklemezdi çünkü Osman Gazi  oğlu Orhan Gazi'ye Beyliğini devretmiş ve Orhan Gazi babasından aldığı toprakları 6 katına çıkararak Osmanlı'nın büyük bir güç olabilmesini sağlamıştır. Osman Gazi, Osmanlı'nın temel taşıdır eğer o olmasaydı. Babasından aldığı toprakları büyük kardeşi Gündüz Bey devralacak ve Osmanlı yerine başka bir Beylik İmparatorluğa dönüşüp tarih sahnesinde yerini alacaktı.  

Osman Gazi olmasaydı bir kelebek kanadının neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder