25 Mart 2015 Çarşamba

Attila Ölmeseydi

Attila

Attila ( Tanrının Kırbacı )

Attila Avrupa Hun İmparatorluğu'nun hükümdarıdır.  Doğum tarihi bir çok tarihçi tarafından tartışmalı olmuştur 395 civarında doğduğu varsayılır. Ölümü ise seferlerin ve alkolün etkisiyle vücudu bu şartlara dayanamamış , akciğerinde ki damarların patlaması sonucunda kan kusarak yeni eşi tarafından gerdek gecesi sonrasında yatağında ölü bulunmuştur. Bazı kaynaklar eşi tarafından öldürülmüş denilse de Attila'nın bu kadar güçlü askerleri varken Attila'yı öldüreni neden sağ bıraksınlar sorusu gelir akıllara. En bilindik hikayesi Papa'ya diz çöktürmesidir.Attila Roma'ya doğru yol alırken Papa I. Leo tarafından durduruldu ve Attila'yı görüşmeye çağırmış ancak görüşme hakkında diz çökerek af diledi vs.  bir sürü şey söylense de o döneme ait görüşme ile ilgili hiç bir  kaynak yoktur. Görüşme sonrasında geriye dönen Attila Roma'yı haraca bağlamıştır.

Hunlar Romalılar tarafından çok korkuluyordu o dönemde Hunların insan üstü güçleri olduğuna dair söylentiler vardı. Bunun nedeni Orta Asya dan gelen Karadeniz'in üstüne yerleşen Hunlar ,Kavimler göçüne sebep olmuş bunun sonucunda Roma İmparatorluğu ikiye ayrılmıştır. Attila doğumu tartışmalı olduğu kadar gömüldüğü yerde tartışmalıdır. Tarihçilere göre Tuna Nehri'nin akış yönü bir süreliğine değiştirildikten sonra hazineleri ile birlikte gömüldüğü bundan sonra tekrar akış yönü eski yerine getirildiğidir.

Romalılar Hunlar için barbar sıfatını kullanmıştır ancak o dönemde bugün ki bildiğimiz barbar anlamında değil Romalı ırkından olmayan yani yabancı anlamında kullanmışlardır. Bundan sonra Tatarlara ve Türklere de yabancı gözüyle bakılmış bu ırkların da onlara kök söktürmesinden olsa gerek bugün ki anlamını almıştır. Avrupa tarafından Türk ve Tatarlar ayrı bir ırk görülse de Tatarlar fizyolojik olarak Asya da yaşamış Türkler ile aynıdır yani Tatarlar  Türk'tür. O dönemde Romalılar Hunları yabancı olarak görse de Cermen kavimleri tarafından Attila ve Hunlar adalet dağıtan asil savaşçılardır. 

Attila dan önce gelen amcası Rua ölümüne yakın barış görüşmeleri yapılmış elçiler yolda iken Rua ölmüştür. Barış görüşmeleri için çok sevinen Romalılar Hunlardan kurtulduğu düşünmüş. Bu sırada Attila elçilere yetişip kendi isteklerini yazdırmış karşı çıkanları astırmıştır. Bu olaydan sonra Attila bir süre tarih sahnesinden geri çekildikten sonra yeni reformlarıyla birlikte geri gelerek Roma İmparatorluğuna kök söktürecektir.

Attila yaptığı reformlardan sonra Avrupa Hun İmparatorluğu savaşları ve seferlerine tekrar başlamış bir çok kez Doğu ve Batı Roma'ya seferler düzenleyerek nefes aldırmamıştır.  Ayrıca o dönemde İstanbul'u kuşatmış burada ki yaşayan halkı zor durumda bıraktıktan sonra büyük bir miktar haraç verdirmeye zorunda bırakmıştır. Attila ve Hunların savaş politikası Güneş'in doğduğu yerden Battığı yere kadar topraklarına katmak istemeleridir. Bundan olsa gerektir ki Hunlar tarih sahnesinde her zaman savaşları ile anılmış bir toplumdur.

Maalesef Attiladan sonra gelen oğlu Dingizik kaynaklar tarafından ne kadar çok Attila'ya benzetilse de İmparatorluğun son hükümdarı olmuş ölümüyle birlikte Avrupa Hun İmparatorluğu dağılmıştır. Buna nazaran eğer Attila ölmeseydi İmparatorluğunu  sağlamlaştırarak ileride ki bir yıkılmanın önüne geçilebilirdi. İmparatorluğunu daha sağlamlaştırmaktan maksat diğer uzun ömürlü İmparatorluklar gibi bir sistemi oluşturabilirdi. Ne yazık ki hızlı bir şekilde büyük güç elde etmiş liderler ölümlerinden sonra İmparatorlukları liderleri gibi aynı kaderi paylaşmış ve dağılmıştır.

Eğer Attila olmasaydı bugün ki Macaristan kurulamayabilirdi. Ancak Attila'dan önce gelmiş olan Hunlar o bölge de varlığını sürdürüyordu. Attila yerine güçsüz bir hükümdar olabilir ve Hunları bu bölgeden göç etmeye mahkum edebilirdi. Attila tarih açısından çok büyük bir öneme sahiptir o zamana kadar hiç görülmemiş bir şekilde Papa bir hükümdar ile seferi önlemek amaçlı bir görüşme yapmıştır.


Eğer Attila ölmeseydi bir kelebek kanadının neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder