21 Mart 2015 Cumartesi

Yıldırım Bayezid Ölmeseydi

  
Yıldırım Bayezid

I.Bayezid ( Yıldırım Bayezid )


Yıldırım Bayezid Osmanlının 4. hükümdarıdır. Savaş meydanına hızlı şekilde geldiği ve askerlerinin bile yetişemeyeceği tarzda hızlı at sürdüğü için ‘Yıldırım’ lakabını alan Bayezid 1360 yılında doğmuş, 1403 yılında da bazı kaynaklara göre hastalıktan bana göre de Ankara Savaşı’ndan sonra Timur’a esir düştüğü için gururuna yedirememiş ve yüzüğündeki zehri içerek intihar etmiştir. 1389 yılında yapılan Birinci Kosova Muharebesi’nde Osmanlı’nın galebe çalmasında büyük katkıları olmuştur. En bilindik hikayesi Ankara Savaşı'nda mağlup olması. Hikayeden daha çok bir olay olarak nitelendirebiliriz bundan sonra bilinen en yaygını Niğbolu kalesinin kuşatılması sonucu gece uyuyamayarak atına atlayıp Niğbolu'ya gitmesi ve ardından kale muhafızı olan Doğan'a Bre Doğan! diye seslenir. Padişahın sesini tanıyan Doğan şaşkınlık içindedir bunun ardından padişahın gelişi ile kale askerleri sevinç ve umut için kuşatmayı defederler. Babası I. Murat savaş meydanını gezerken ölü taklidi yapan bir Sırplı tarafından hançerlenerek şehit edilince hemen meydanda Yıldırım Bayezid’e biat edilmiş ve Osmanlı tarihi açısından yeni bir sayfa açılmıştır.

Defalarca Rumeli ve Anadolu’ya seferler düzenleyerek Osmanlı ülkesine toprak kazandıran Bayezid, Anadolu beyliklerini de egemenliği altına alarak Anadolu Türk Birliği’ni kısmen de olsa sağlamıştır. Osmanlı topraklarını sürekli arttırmaktaydı. Ta ki 1402 Ankara Savaşı’na kadar. Ayrıca İstanbul'u dört kez kuşatmış her seferinde çeşitli sebeplerden ötürü kuşatmasını kaldırmak zorunda kalmıştır.Kuşatmadan önce Anadolu hisarını yaptırmıştır ancak hiç birinde başarılı bir sonuç alamamıştır. İkinci kuşatması sırasında Niğbolu kalesine doğru ilerleyen Haçlı ordusunun haberini alarak kuşatmayı sona erdirmiştir. Son kuşatmasının ardından ise Timur'un Anadolu'ya girmesi üzerine kuşatılma kaldırılmıştır.

Yıldırım Bayezid her zaman olduğu gibi savaş meydanına önce gelip binlerce kişilik kuvvetine savaş nizamı aldırmıştı. Çubuk Ovası’na daha sonra gelen Timur’un kuvvetlerini bozguna uğratmak için Bayezid’in vezirleri hemen saldırmaları gerektiğini söylemiştir. Ancak Yıldırım düşmana hazırlıksız saldırmak bize yakışmaz diyerek Timur kuvvetlerinin harp nizamı almasını beklemiştir.( Bu konuda kendine çok güvendiği için hemen saldırmadığını düşünen tarihçiler de vardır. Sonuçta devlet yenildiği için hata yapmıştır diyebiliriz. Bu savaşta Timur’un filleri kullandığı da ana kroniklerde geçmektedir. Bu da bize Çubuk Ovası’nda 1400’lü yıllarda fillerin görünmesini engelleyecek kadar orman olduğunu göstermektedir. Günümüzde bu ovada orman bulunmamaktadır.)      

Eğer Yıldırım Bayezid ölmeseydi.Yıldırım Bayezid'in ölümü Ankara Savaşı sonucu olduğunu göz eli alırsak. Bu yüzden eğer Ankara Savaşı olmasaydı İstanbul’u daha önce defaatle kuşatan Yıldırım sonunda ele geçirebilir ve Fatih ( Fetih eden, açan anlamındadır.) diye andığımız kişi Peygamberimizin(S.A.V) sözlerine mazhar olan kişi Yıldırım olabilirdi. İstanbul 1400’lü yıllarda fetih edilseydi II. Mehmet (Yani Fatih) zaten İstanbul’un hakimi olarak doğmuş olacaktı ve asıl amacı olan Katoliklerin merkezi Roma’yı ele geçirebilirdi. (  Tarihçilerin genel kanısı Fatih’in vefat ettiği son seferini İtalya üzerine yapacağı yönündedir. Böylece Osmanlı’da Avrupa’nın içlerine kadar ilerlemiş olacak ve Kızıl Elma ülküsünü gerçekleştirebilecekti.

Eğer Yıldırım Bayezid olmasaydı. Günümüzde bizi bekleyen çok farklı bir dünya olabilir Yıldırım yerine gelebilecek bir kişiye bağlı olarak günümüz çok değişirdi. Yerine geçebilecek biri onun kadar başarılı olamadığı takdirde Osmanlı bu kadar uzun ömürlü olamazdı. Yıldırım'ın bir çok toprağı Osmanlı'ya kattığı düşünüldüğünde yokluğunun çok büyük bir etken olduğunu görebiliriz. Osmanlı tarihi açısından çok büyük bir önem taşıyan bir isimdir Yıldırım Bayezid. Ölümü de yaptıkları da Osmanlı'nın kaderini değiştirecek olaylardır.

Eğer Yıldırım Bayezid olmasaydı bir kelebeğin kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder