17 Mart 2015 Salı

Hannibal Olmasaydı

Hannibal

Hannibal (Hannibal Barca)

Hannibal Kartaca Devleti'nin ünlü komutanıdır. MÖ 247'de doğmuş MÖ 183'de ölmüştür.  Ölüm nedeni Romalılar tarafından tutsak edildikten sonra kendi yüzüğünde bulunan zehri içmesidir. En bilindik hikayesi ordusunda bulunan filleri Alplerden geçirmesidir. Hannibal'ın fillerini o dönemin tankları olarak görebiliriz ve düşünün ki bu kadar ağır ve büyük hayvanları Alplerden geçirerek Roma'ya karşı kullanmıştır. Hannibal tarihçiler tarafından stratejinin babası olarak görülmüştür ancak Hannibal kendisini öyle görmeyip en büyük strateji komutanı olarak Büyük İskender'i gösterir. Hannibal'ın bu kadar başarılı olmasının nedeni Roma'ya çok büyük bir düşmanlık beslemesidir. Bunun nedeni babasının her gün Roma ile savaşacağına dair Hannibal'a ant içirtmesidir. Hannibal daha küçük yaşlarda savaş alanında bulunmuş savaşla büyümüş bir kişiliktir. Savaşla büyümüş bir kişilik olarak çok farklı strateji teknikleri geliştirmiştir. Roma'ya karşı hilal taktiğine benzer bir taktik kullanmıştır. Hilal taktiği kullanır deseler de Hannibal cannae manevrasını kullanmıştır bu manevrayı ilk Cannae muharebesinde kullanmıştır hilal taktiğinin aksine ters şekilde duran hilal taktiğidir bu taktik sayesinde hem karşı tarafı kuşatabilir hem de arka taraflarda sürpriz birlik barındırabiliyordu. Hannibal'ın bir günde 70.000 Romalı öldürdüğü söylenir.

Hannibal'ın Roma üzerinde etkisi çok büyüktür savaş taktiklerine hatta dillerine kadar Romalıları etkilemiştir "Hannibal kapıya dayandı" bunun anlamı çabuk ol vaktimiz kalmadı anlamında Romalılar tarafından günlük hayatta kullanılmıştır. Hatta ve hatta Hannibal taktikleri Kurtuluş Savaşında dahi kullanılmıştır. Hannibal'ın galibiyetleri de yenilgisi de kendi geliştirdiği taktikler sonucudur. Çünkü Hannibal Romalılara kendi taktiği tarafından yenilmiş ve Romalılar Hannibal'dan öğrendiği taktikler sayesinde çok büyük başarılar elde etmiştir. Hannibal'ın ordusunun sadece önemli olarak filler bulunmuyordu, çok çeşit askeri birliklere sahipti ve savaşlardan sonra Roma tarafında olan Keltler Hannibal tarafına geçmiştir zaten Keltler paralı askerler olduklarından kazananın yanında olmayı tercih etmişlerdir.  Hannibal Roma'ya karşı büyük zaferler kazansa da Roma'yı işgal etmemiş onların yalvarmasını istemiştir ancak Roma bunu kabul etmeyerek ilerde Hannibal'ı yenmiştir. Hannibal yenilgiden sonra Anadolu'ya geçmiştir ve burada Bursa şehrini kurduğu söylentiler arasındadır. Anadolu da tekrar yenildikten sonra tutsak edilmiştir.

Elbette ki Hannibal tarihte büyük öneme sahiptir ancak ölmeseydi fazla bir şey olacağını pek düşünmüyorum eğer Roma'yı işgal etmiş ve ondan sonra ölmüş olsaydı değişebilirdi ancak zaten Hannibal Roma'ya yenildikten sonra kendi canına kıymıştır. Kim bilir Hannibal kendini zehirlemeseydi neler yapacaklardı ona.

Hannibal hakkında kafamda ki asıl soru şudur Hannibal olmasaydı neler olurdu. Şüphesiz Hannibal çok büyük önem taşır tarih için ve eğer olmasaydı çok büyük değişiklik oluşurdu. Çünkü Hannibal'ın taktikleri günümüze kadar uygulanmıştır. Hilal taktiğinin geliştirilmesi olsun filleri Alp dağlarından geçirerek imkansızın olmadığını göstermesi olsun Hannibal'ın büyük bir lider olduğunu gösterir. Ayrıca Hannibal tam anlamıyla bir lider olup yol gösterici olmuş askerleri arasında ayrım yapmayarak onlarla birlikte yatmış onlarla birlikte yemiş içmiştir ve ileride ki liderlere örnek olmuş bir kişiliktir.


Eğer Hannibal olmasaydı bir kelebek kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder