15 Mart 2015 Pazar

Cengiz Han Ölmeseydi

Cengiz Han

Cengiz Han (Temuçin)

Cengiz Han Moğolların büyük hükümdarı. Cengiz 1155 yılında doğmuş ve 18 Ağustos 1227'de ölmüştür. Ölüm nedeni Tangut seferi sırasında hastalanmasıdır. Moğollarca Çinggiss Han olarak bilinir. En bilindik hikayesi kayıp mezarıdır. Kayıp mezarı hikayeden daha çok mezarı hakkında insanların hikaye uydurmasıdır.Mezarın en dışı pirinç orta kısmı demir iç kısmı altından kaplı tabutlardan oluşmaktadır ve içinde ki hazineler o kadar fazladır ki bulan kişiyi Dünyanın en zengin insanı yapacaktır. Ancak şu zamana kadar Cengiz'in mezarı bulanamamıştır. Tüm Dünyaya korku salmış bir liderdir Cengiz. Orduları taş üstünde taş bırakmamış tüm şehirleri yağmalamıştır. Fetihten çok yağmalama şeklinde savaşmışlardır. Şüphesiz ki dünya liderlerinin ortak noktası savaş stratejisini iyi kullanabilmektir. Cengiz de bunun için psikolojik bir strateji uygulamıştır. Bu sebeple Moğol imparatorluğunu kurarken, diğer Asya konfederasyonlarına saldırırken her zaman yağmurlu havaları seçmiştir. Bunun nedeni o dönemde Asya'da ki insanların inanışlarına göre yağmur,gök gürültüsü vs. gök olaylarının Tengri(Gök Tanrı)'nin sinirlenmesidir. Cengiz yasalar çıkararak Moğolların asla gök olaylarından korkmamalarını tembihlemiştir. Cengiz'in birlikleri çok hızlı at süren süvarilerden oluşmaktadır. Ayrıca bunlar çok ustaca ok kullanmaktadır. Cengiz ordusuyla birlikte Çin'den Rusya'ya kadar uzanan bir imparatorluk kurmuştur ki şu ana kadar en büyük imparatorluğu kuran kişidir. Ancak en çok alana ölümünden sonra ulaşılmıştır. 

Eğer Cengiz ölmeseydi şu an da Moğollar daha baskın bir ırk olabilirdi veya aynı şekilde kalabilirdi çünkü Cengiz şu ana kadar en geniş toprakların kapılarını açmıştı ancak Moğollar bunu kullanamayarak Çinlileşmişti hatta Cengiz'in torunları Moğol imparatoru olarak değil Çin imparatoru olarak tarihe geçmiştir. Cengiz'in bu kadar büyük imparatorluk kurması dünya ticaretini geliştirmiş kısa sürelide olsa teknolojinin gelişmesine olanak sağlamıştır ölmeseydi daha uzun süreli olarak teknoloji gelişebilirdi. Ancak Cengiz her ne kadar katkı da bulunsa da Dünya'ya büyük zararları dokunmuştur. Fetihten çok yağmalama üzerine savaştığı için binalar,kütüphaneler aklınıza gelebilecek her şeyi yıkıp geçiyordu kim bilir o dönemde önem verilen ve bu dönemde de bir hayli kıymetli yapıtları yok edebilirdi. Şüphesiz ölmeseydi yağmalamaya devam edecekti çünkü inatçı bir kişiliğe sahipti bunun nedeni esir içinde çocukluk geçirmiş olmasıydı. Veya o yıllarda bir Hıristiyan Müslüman ittifakı oluşmasına neden olabilirdi. Müslümanlarla savaşan Hıristiyanlar Müslümanlardan daha çok Cengiz'den korkuyorlardı bu yüzden Cengiz'e karşı bir ittifak oluşturulmuş olurdu. Cengiz tüm dünyayı fetih edebilir miydi peki bence edebilirdi ama çok kısa bir şekilde yıkılırdı çünkü öncelerde dediğim gibi büyük alanlı bir devlet büyük sorumluluk gerektiriyor o kadar büyük alanda ki bu sorunlara Cengiz'in atlıları bile yetişemezdi.

Cengiz ölmeseydi den daha çok eğer olmasaydı Dünya çok değişebilirdi. Bunun nedeni Cengiz'in etkisinin tüm dünyaya yayılmış olmasıdır. Selçukluların yıkılmasında da dolaylı olarak rol almıştır çünkü öldükten kısa bir süre sonra Selçuklularla savaşılmıştır. Çin Cengiz'in imparatorluğundan oldukça fazla faydalandı torunlarını Çin imparatoru yaptı. Bu sayede Çin'in ipek ticareti canlandı. Düşünün ki Eski Dünyanın en doğusundan en batısına kadar olan topraklara sahip Moğol İmparatorluğu, Cengiz Han'ı bu durumda hiçe saymak mümkün olur mu ?

Bir kelebeğin kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder