26 Mart 2015 Perşembe

Aslan Yürekli Richard Olmasaydı

Aslan Yürekli Richard

I. Richard ( Aslan Yürekli Richard)

Norman asıllı İngiltere kralı olan Richard 8 Eylül 1157'de İngiltere'de doğmuş, 6 Nisan 1199'da Fransa'da ölmüştür. Ölüm nedeni bir çocuğun attığı ok tarafından vurulması ve yarasının iyileşmeyerek kangren olmasıdır. Annesinin en sevdiği oğlu olarak bilinir ve annesinin kollarında can vermiştir. Richard bir İngiliz kralı olmasına rağmen çok az İngilizce bilindiği kaynaklarda geçer hatta ve hatta bazı kaynaklarda hiç bilmediğini vurgulamak için bildiği kelimeleri  "Yes" ve "No" olarak gösterir. Ancak Fransızcayı çok güzel bir şekilde kullanmakta ve okuma yazma biliyordu. En bilindik olayı III. Haçlı seferleri. Selahaddin Eyyubi'nin  Kudüs'ü fetih ettiğini duyan Richard öne atılarak Fransa Kralı II. Philip ile Kudüs'e doğru Haçlı seferlerini başlatmıştır. Sefere giderken deniz yolunu seçmiş ve Kudüs'e gitmeden önce. İlk olarak Sicilya ardından Kıbrıs'ı fetih etmiştir.

Son durak olarak Akka'ya ulaştı ve burada Selahaddin'nin serbest bıraktığı Hıristiyan komutanlardan Selahaddin ve ordusu hakkında bilgiler topladı . Bu sayede devrin en meşhur askeri harekatlarından olan Akka Muhasarasını başlattılar. Eyyubiler karadan Haçlıları çok zor durumlara düşürüyorlarsa da deniz yoluyla Avrupa'dan devamlı yardım almaları onların dayanmalarını uzatıyordu. Akka Muhasarası, 1191 yazına kadar devam etti. Antlaşma müzakereleri devam ederken ,Haçlılar, Kudüs'ün teslimini istediler. Ancak Selahaddin Eyyubi Haçlıların bu isteğine direndi ve sonunda Richard'ı esir aldı. Bunun sonunda serbest bırakıldı ve en büyük amacı olan Kudüs'ü geri almayı başaramadan evin yolunu tuttu.

Richard İngiltere'ye geri dönerken Viyana yakınlarında Kutsal Roma Germen İmparatoru VI. Heinrich'e esir düştü. Annesi bu duruma çok üzüldü ve belli bir miktar fidye ödeyerek oğlunu serbest bıraktı. Kudüs'ten büyük hüsranla geri dönen Richard  geri kalan zamanını Normandiya'da geçirdi. O Kudüste savaşırken tahtı kardeşi John'a bıraktı. Halk John'nun yönetiminden o kadar mutsuzdu ki haksız yönetimi esnasında bir halk efsanesi olan Robin Hood ortaya çıktı.

Elbette Richard İngiliz tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Haçlı Seferleri dendiğinde ilk onun adı akla gelir. O dönemde Haçlı ordusuna katılıp kutsal topraklarda ölen biri ne günah işlemiş olursa olsun cennete gidileceğine inanılıyordu. Bu yüzden bir sürü katılım ve parasal yatırım yapıldı. Ancak bu kadar çaba boşa gitti. Kudüs'ü çok arzulaması ve savaşlarda öne atıldığından Aslan Yürekli olarak adlandırılır. Richard bazıları tarafından Kudüs'te savaşmış çok büyük bir lider olarak görülse de bazıları tarafından cahil, hiç işe yaramayan bir lider olarak görülür. Şüphesiz eğer Richard tekrar Kudüs'ü Hıristiyan topraklarına katmış olsaydı bugün en bilindik ve hayatı en çok filme uyarlanan kral olurdu.

Eğer Richard ölmeseydi çok büyük bir değişiklik olacağını sanmıyorum doğrusu.Ölümünden sonra Richard'ın bedenini parçalara ayırarak Fransa'nın dört bir yanına gömmüşlerdir. Doğrusu öldükten sonra böyle bir şeyin yapılmasını kimse istemez.

Eğer Richard olmasaydı dünya çok farklı olabilirdi. Eğer onun yerine geçebilecek biri ondan daha güçlü biri olsaydı Selahaddin çok ufak ihtimal de olsa Kudüs'ü kaybedebilirdi. Ancak Selahaddin Kudüs'ü 89 yıl sonra geri almış ve geri vermeye hiç niyeti de yoktu doğrusu. Hayatımızda Robin Hood gibi bir olgu olmayabilir. Tarihçiler tarafından çok tartışılan III. Haçlı Seferi çok farklı boyutlarda karşımıza çıkabilirdi. Ayrıca Richard Kudüs'e giderken fetih ettiği yerlerde çok büyük etkileri olmuş bir insandır.


Eğer Richard olmasaydı bir kelebek kanadının neleri etkilediği şu dünyada Robin Hood gibi bir olgu olmaz ve daha bir çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder