12 Mart 2015 Perşembe

Büyük İskender Ölmeseydi


III.Aleksandros (Büyük İskender)


Büyük İskender Makedonya Kralıdır. İskender MÖ 336'da doğmuş ve MÖ 323'de ölmüştür. Ölüm nedeni yapılan bir ziyafet sonrasında yanındaki insanlar tarafından zehirlenmesidir. Tahtta 12 yıl kalabilmiş o dönemin bilinen dünyasını fetih etmiştir. Doğu ve Batı kültürünü birleştirerek Helenistik çağın doğmasına neden olmuştur. Yunanlılar kendi kralı olarak görse de İskender bir makedondur. En bilindik hikayesi gordiyon düğümüdür. Söylenene göre gordiyon düğümünü çözen kişinin Asya'yı fetih edeceğine inanılıyordu. Gordiyon (Ankara) düğümünü keserek bu düğümü çözmüştür orada ki bir rahip İskender'e kılıçla kestiğinden dolayı lanetlendiğini ve genç yaşta öleceğini söyler. İskender buna kulak asmadan yoluna devam etmiştir. İskender tarihte büyük bir rol oynar çünkü ondan önce yapılan savaşlar sadece askeri güce yönelikti . Sayıca üstünseniz kesin galibiyet sizindi ancak İskender savaş alanında askeri taktik kullanan ilk isimdir. Sadece askeri strateji olarak değil psikolojik savaş niteliğini de geliştirmiştir. Savaş alanına önceden bıraktığı  çok büyük boyutları kılıçların düşmanın göreceği bir yere koyarak düşmanların ordusundan korkmasını sağladığı söylenir. Bununla yetinmeyip 4 metre boyunda mızrak taşıyan askerleri birlikleri kullanır. Eğer taktik uygulamayarak savaşsaydı şüphesiz bilinen dünyayı fetih edemezdi. İskender her zaman bilime ilgi duymuştur . Bilimsel araştırmaları coğrafya ve doğa tarihi gibi alanlarda gelişim sağlamıştır. İskender bu kadar başarısından sonra kendine Tanrısal vasıflar eklemiş insanların onu bir Tanrı olarak görmesini istemiştir. Pers imparatorluğunu yok etmiş ve Hindistan'a kadar gelebilmiştir. Ölümünden sonra imparatorluk 4 parçaya bölünmüştür.

Eğer İskender ölmeseydi yunan-roma bu kadar güçlü olamazdı. İskender genç yaşta öldürülmüştür. Bilinen dünyayı fetih etmiştir evet ama Hindistan'ın ötesi de vardır. İskender ölmeseydi ölene kadar fetihlerine devam ederdi. İskender hırslı,acımasız,inatçı bir kişiliğe sahipti. İskender'in ölmeseydi fetih etmeye devam etmesini düşünmem onun taktiksel zekasıdır rakiplerine göre taktik geliştiren bir insandı. Rakip ne kadar zor olursa olsun çok kısa zamanda karşı hamle yapabiliyordu. Kazanamayacağı savaşlara girmemesi az zaiyat vermek istemesi onun başarılı olmasını devamlı kılardı. Tahminimce Çin'e kadar gelirdi. Her zaman Çin'i bir bataklık olarak düşünmüşümdür eğer orayı fetih ederseniz işiniz çok zor çünkü çok fazla nüfusa sahip bir ülke ve orayı fetih edenler her zaman Çinlileşmiştir. Eğer ölmeseydi çok farklı olabilirdi. İnsanlar bilinen dünyanın daha büyük olduğunu anlayıp iletişime,ticarete daha çok önem verirlerdi. Ayrıca teknoloji açışından Çin'den faydalanır teknoloji daha hızlı gelişirdi. İskender kendine tanrısal vasıflar eklemiş belki de adını olimpos efsanelerine bile yazdırırdı.

İskender olmasaydı. Pers İmparatorluğu daha çok güçlenebilirdi. Helenistik çağ yaşanmaz doğu ve batı kültürü birbirine karışmazdı. Bilim adına yaptığı çalışmalar sonra ki yıllarda yapılırdı. Yaptırdığı yapıtlar olmazdı. Onun hakkında yapılan filmler olmaz heykeller olmazdı. Geliştirdiği mızraklı askerler olmayarak yunanlıların bu kadar güçlü olmasını sağlamazdı. En önemlisi savaş stratejisi daha geç oluşurdu. Çinli düşünür Savaş Sanatı kitabının yazarı Sun Tzu savaş stratejisini ilk dile getiren insandır fakat ilk uygulayan insan İskenderdir. İskender savaş stratejisinin ne kadar önemli olduğunu bütün dünyaya göstermiştir.

Eğer İskender ölmeseydi bir kelebek kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder