16 Mart 2015 Pazartesi

Alp Arslan Olmasaydı

Alp Arslan

Muhammed (Alp Arslan)

Alp Arslan Büyük Selçuklu Devleti'nin 2. hükümdarıdır. Gerçek adı Muhammed'dir ancak Alp Arslan ismini kullanır. Alp Arslan 1029'da doğmuş ve 15 Aralık 1072'de ölmüştür. Ölüm nedeni Yusuf Hazemi adlı komutanı tarafından bıçaklanarak öldürülmesidir. Tahtta 9 sene kalabilmiştir.En bilindik hikayesi Malazgirt Savaşında kefenle savaşmasıdır. Alp Arslan Bizans ile gireceği savaştan önce beyaz kefen giyerek askerlerine eğer şehit olursam beni bu kefenle gömünüz demiştir. Şüphesiz Alp Arslan tarihimizde büyük önem taşır. Malazgirt savaşıyla birlikte Anadolu'nun kapılarını bizlere açmıştır eğer Sulçuklular bu savaşta mağlup durumda olsaydı Bizans ordusu Selçukluyu yıkabilirdi amaçları da o yöndeydi. Alp Arslan Bizans karşısında bu savaştan sonra büyük bir üstünlük sağlamıştır 30.000 kişilik ordusu ile 200.000'e yakın Bizans ordusunu mağlup etmiştir ayrıca Bizans'ı fetret dönemine sokmuştur. Alp Arslan'ın bu başarısı şüphesiz taktiksel yönünün kuvvetli oluşudur savaşta hilal taktiğini uygulayarak Bizans'ı mağlup etmiştir. Bizans imparatorunu (Romen Diyojen) esir almış , vergiye bağlamak ve Bizansta tutulan esirlerin geri verilmesi şartıyla serbest bırakmıştır. Ancak yeni Bizans imparatoru tarafından bu antlaşma reddedilir ve Haçlı Seferlerinin temeli atılır. Bunu duyan Alp Arslan akıncıları ile Anadolu'yu fetih etmeye başlar.

Savaşın kazanılmasında en büyük etken Türklerin çok iyi bir taktik uygulaması ve hızlı at kullanmalarıdır. Ağır zırhlı olan Bizanslıları öncü birliklerle ok yağmuruna tutmuş daha sonra geri çekilen Selçuklu öncü birlikleri pusuya yatmış okçuların yanına doğru gerilemiş bunu fırsat bilen Bizans ordusu arkalarından takibe başlamış ancak pusu alanına geldiklerinde askerler ağır zırhlardan dolayı bitap düşmüşlerdir. Pusuda olan okçular birer birer Bizans ordusunu oklarıyla vurmuş ağır zırhlarını çıkarıp kaçmaya çalışsalar da Selçuklu ordusu tarafından kuşatıldıklarını anladıklarında kaçamayacaklarını da anlamışlardır. Sonuç olarak çok güvendikleri kalın zırhları ve ağır kılıçları onlar için dezavantaj olmuş ve savaşı kaybetmişlerdir. Şüphesiz büyük zaferler kazanan insanların ortak yönü standart taktiklerden daha çok rakibe göre taktik oluşturmalarıdır tarihte bunun gibi bir çok örnek mevcuttur.

Alp Arslan ölmeseydi Selçuklu çok farklı konumda olabilirdi bu savaştan sonra kendini kanıtlamış olan Alp Arslan hızlı bir şekilde fetihlere başlamıştır ancak savaştan sadece bir sene sonra komutanı tarafından bıçaklanarak ölmüştür. Böyle bir adamın bu şekilde şehit edilmesi çok üzücüdür ona yakışan savaş anında şerefli bir ölümdür. Alp Arslan tahtta çok kısa kalmasına rağmen çok büyük bir öneme sahiptir Türk tarihi açısından. Selçuklu Bizans tarafından değil de Moğollar tarafından yıkılma sürecine girmiş ve son noktayı göçebe Oğuzlar vurmuştur ve sonra beyliklere ayrılmıştır. Selçuklu Anadolu'ya temellerini atarken Cengiz'in doğuşuna az kalmıştı.

Alp Arslan olmasaydı şayet Malazgirt Savaşında kaybetmemiz büyük bir olasılıktı çünkü Alp Arslan'ın beyaz kefenlerle savaşa girmesini gören askerler ondan manevi güç almış ya zafer ya ölüm düşüncesiyle savaşmışlardır. Belki de Alp Arslan gibi bir kişilik olmasaydı Anadolu'ya değilde Asya'nın kurak çöllerine geriye dönmek zorunda kalırdık kim bilir.

Eğer Alp Arslan olmasaydı bir kelebek kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder