27 Mart 2015 Cuma

Sezar Öldürülmeseydi

Jül Sezar

Jül Sezar ( Julius Ceasar )

Sezar Roma İmparatorluğunun diktatörüdür. Sezar'ın doğduğu gün çok tartışmalı olsa da MÖ 100 olarak kabul edilmektedir. Ölümü ise suikast sonucu MÖ 15 Mart 44'te gerçekleşmiştir. En bilindik hikayesi suikast hikayesidir. Aslında suikast hikayesinden çok suikastı yapan kişiye karşı söylediği o çok bilinen "Sen de mi Brütüs" sözüdür. Senato üyeleri tarafından suikasta maruz kalmış ve o kişilerin arasında eski dostu Brütüs'te vardır. Bunun nedeni Sezar'ın diktatör kimliğine bürünmesi ve Senato'nun bu duruma kızarak Sezar'ı öldürmek istemesidir. Ancak bu durum Roma İmparatorluğu için pek hayırlı olmamış ve sonunu hızlandırmıştır. Ölümünden kısa süre sonra ise Roma Sezar'ı tanrılaştırmıştır. Sezar'ın en bilinen başka bir sözü ise "veni vidi vici" yani "geldim, gördüm, yendim" sözüdür. Bu sözü Sezar Pompei'de Pontus'lu Pharnaces'e karşı Zela Savaşı zaferi sonrasında söylemiştir.

Sezar'ın önderlik yaptığı dönemde askeri teknoloji olarak diğer insanlardan çok öndeydiler. Yeni bir yurt aramak için yola çıkan 400 binden fazla Cermen Ren Nehri yakınına gelmiş. Bunun haberini alan Sezar askerlerini toplayarak Ren Nehri'ne doğru yol almıştır. Ren Nehrine geldiklerinde ise geçmek için çok kısa sürede bir köprü kurdurdu. O dönemde Ren Nehri'ni geçmek büyük bir sorundu ancak Sezar bir gövde gösterisi yaparak köprüyü yaptırdı. Bunun ardından Sezar Cermenleri kovmak maksadıyla adeta bir katliam yaptı. Geriye dönerken Sezar köprüyü yıktırmış bu şekilde benim için hiç bir şey sorun değil istediğim zaman böyle köprüler yapabilirim demiştir.

Sezar'ı bu kadar çok önemli yapan etken Roma Cumhuriyeti'ne İmparatorluk temelleri atmasıdır. Elbette Roma Sezar'dan önce de kuvvetliydi ancak önlerinde çok büyük bir tehdit olan Galyalılar vardı. Galyalıları bu kadar sorun yapan etken ise belli bir ordusu olmaması ve küçük barbar kabilelerinden oluşmasıydı. Bu yüzden belli bir orduyu yenmeniz mümkün değildi birini yendiğinizde diğerleri de sorundu. Bu şekilde bir çok kez Roma'yı geri püskürttürmüştü. Ancak uzun zamandır bir sonuca varılamamış yavaş yavaşta olsa Roma Galya'ya hakim olmaya başlamıştır. Bu durumda Galyalılar eski bir Roma süvarisi olan Vercingetorix komutasında bir olmuş ve Roma'ya karşı isyan çıkarmaya başlamışlardı. Elbette ki Roma bu duruma sessiz kalmadı. Roma Galya ile ne kadar savaşmak istese de disiplinsiz ordusu olan Vercingetorix yenileceğini biliyor ve bu yüzden Roma ordusuna vur kaç taktiğiyle saldırıyordu. Ancak Sezar bu durumdan bıkmış ve Vercingetorix'i takip etmeye başlamıştır. Oysa Vercingetorix Sezar'ın Roma'ya geri döndüğünü düşünerek ana üssüne geri dönmüş ve Alesia'ya gelmiştir. Alesia'ya kadar takip eden Roma ordusu kuşatmaya başlamıştı. Sezar kuşatmakla kalmayıp teknolojik üstünlüğü göstermek maksadı ile Alesia etrafında çok kısa sürede duvarlar ördürerek ve hendekler kazarak ablukaya almıştı. Galyalılar bu durumda askerleri tekrar taciz etmeye başlamış ancak bir süre başarılı olsa da sonunda teslim olmak zorunda kalmışlardır.

Sezar Roma açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Sadece askeri taktiksel üstünlüğü ile değil. Savaş anılarını yazan ilk Roma komutanıydı. Ayrıntılı bir biçimde yazarak "Commentarii" adlı 7 ciltlik bir hatıra defteri oluşturdu. Roma açısından bu kadar öneme sahip bir insan eğer olmasaydı dünya çok farklı olur Roma o dönemde bu kadar güce sahip olamazdı. Sezar o kadar çok etki yaratmıştır ki Fransız Edebiyatında Asterix eseri ortaya çıkmıştır.

Eğer Sezar ölmeseydi elbette ki Roma açısından çok önemli bir rol oynayan Sezar rolüne devam edecek ve Roma topraklarına toprak katmaya devam edecekti. Belki de Sezar'dan sonra yavaşlamaya başlayan Roma güçlü kalmaya devam ederdi kim bilir. Ancak Roma'yı Sezar'ın ölümünden daha çok etkileyecek sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu sorunlar uzun süre sonra olsa da Hunlar ve Osmanlı'dır.

Eğer Sezar ölmeseydi bir kelebek kanadının neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder