28 Mart 2015 Cumartesi

Kanuni Olmasaydı

Kanuni

I. Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman)

Kanuni Osmanlının 10. hükümdarıdır. Kanuni 6 Kasım 1494'te doğmuş ve 7 Eylül 1566'da vefat etmiştir. Ölüm nedeni  Zigatvar Kuşatması sırasında hastalanarak vefat etmiştir. Kanuni Osmanlı tarihinde en çok tahtta kalan padişahtır 46  sene tahtta kalmış 71 yaşında ise vefat etmiştir. En bilindik hikayesi Hürrem Sultan'a olan aşkıdır. Kanuni tahtta çok uzun süre kalmasından dolayı bir çok hikaye mevcuttur.  Bir çok tarihçi tarafından Hürrem Sultan ve Kanuni hakkında kitaplar yazılmış hatta bildiğiniz üzere dizisi çekilmiştir. Kanuni sadece çok uzun süre tahtta kalmasıyla değil Osmanlı'nın en geniş topraklara sahip olmasını sağlamıştır. Kanuni sanata çok önem verir ve de kuyumculuk ile uğraşırdı. Döneminde Osmanlının bir çok tarafına mimari eserler yaptırmıştır. Kanuni Batılılar tarafından Muhteşem olarak adlandırılır. Doğu da ise Kanuni olarak adlandırılmıştır. Yeni kanunlar icat etmesinden değil, mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden dolayıdır.

Kanuni ömrü boyunca 13 Sefer düzenlemiştir. Bu seferlerin neticesinde dört bir yanda kazanılan zaferler ve yapılan fetihlerle devlet ihtişamın zirvesine ulaşmıştır. Garpta Belgrad'ın, Rodos'un fethedilmesi, Mohaç  Zaferi'nin kazanılması, Estergon seferi neticesinde kazanılan topraklar ve Viyana kapılarına dayanış. İran üzerine yapılan seferlerle doğu hududunun sağlamlaştırılması, Akdeniz'deki fetihler. Afrika kıtasındaki fetihler. Babası (Yavuz Sultan Selim)  gibi kısa sürede değil ömrü yettiği için uzun süreye yaymıştır. Tabi ki de bunun nedeni babasına pek benzememesidir. Yavuz Kanuni'ye göre daha aceleci ve atik bir kişiliğe sahiptir. Kanuni bir işi yapmadan önce üzerinde çok düşünür ve yanındakilere danışırdı.

Elbette Kanuni'nin bu kadar seferleri içinde en önemli olanı Viyana kapılarına kadar gelmesidir. Viyana Avrupa açısından çok önemli ve alması zor bir kaledir 3 kez surlarla çevrilmiştir. Kanuni'nin Viyana kapılarına dayandığını duyan Avrupa sakinleri Osmanlı ilerlemesi karşısında, o sırada olan mezhep mücadeleri bile unutulmuş, Viyana'ya yardım seferleri başlamıştır.  Kanuni Viyana'ya geldiğinde yaz sonudur. Elbette bu kadar zor bir kaleyi almak uzun süre alacak ve kışa girilecektir. Kışın getirdiği zorluklar ve beklenen top mühimmat yardımının gecikmesi üzerine Kanuni Viyana'dan ayrılır. Ayrılmadan önce Viyana'ya altın bir top hediye eder ve ardından bu topu almaya geri geleceğiz der.  Bu top halen Viyana Katedralinin en üstünde durmaktadır.

Kanuni döneminde bir çok önemli kişilik mevcuttur. Bunlardan bazıları; Piri Reis, Barbaros Hayrettin Paşa, Mimar Sinan'dır. Piri Reis Amerika'yı da gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınır. Piri Reis döneminde Amerika çoktan keşfedilmiş ve Piri Reis Dünya haritalarını derleyerek bu kitabını oluşturmuştur. Barbaros  Osmanlı'nın ünlü Türk denizcisi , kaptan-ı derya Osmanlı'nın ilk kaptan paşası ve büyük amiral. Mimar Sinan ise bilindiği üzere bir çok esere imza atmış bir kişiliktir. Elbette ki bu kişiler ilk olarak Kanuni döneminde ortaya çıkmamıştır babası Yavuz döneminde faaliyetleri var iken Yavuz'un kısa süre hüküm sürmesi üzerine. Bu isimler Kanuni ile birlikte anılmıştır.  Hatta Mimar Sinan'ın bu kadar usta olması Yavuz'un kısa sürede seferler düzenlemesi ve bu sırada Yeniçeri Ocağında olan Sinan bir çok yapıt görmüş ve seferler esnasında yolculuğu kolaylaştırmak için örneğin Tuz gölünü geçmek için kısa sürede kayıklar yaptırmıştır. Bunun gibi basit çözümler getirerek yeteneklerini geliştirmiştir.

Kanuni Osmanlı açısından çok büyük bir öneme sahip bir kişiliktir. Osmanlının en geniş topraklara sahip olmasını sağlamış olmasıyla ,bir çok sefer düzenlemesiyle, bir çok eserler yaptırmasıyla Kanuni önemli bir yere sahiptir Osmanlı Tarihi açısından. Şayet olmasaydı elbette bizi çok büyük bir değişiklikler beklemekteydi. Bu saydıklarım olmaz hatta Kanuni, Yavuz'un tek erkek evladı olduğundan tahta geçecek Yavuz'un başka varisi yoktu. Şayet Kanuni olmasaydı, Osmanlı tekrar Fetret Dönemine girmesi olası bir durumdu.

Eğer Kanuni ölmeseydi de bizi çok farklı bir dünya beklerdi. Kanuni 71 yaşına kadar yaşamış ömründe büyük işler başarmış bir kişiliktir. Ancak ondan sonra gelen oğlu II. Selim babasının mirasına layıkıyla hizmet edememiştir. II. Selim döneminde veziri Sokullu Mehmet Paşa yardımları olmasa Osmanlı adına hiç bir şey yapamazdı. Hayatı sadece sarayda geçmiş hiç seferlere katılmamış ilk padişah olma ünvanına sahiptir. Ayrıca Ayyaş Selim olarakta adlandırılır. Elbette bu kadar rahatlık babasının Osmanlıyı bu kadar güce taşıması ve zenginleştirmesidir. Kanuni taht başında ölmeyip bir süre tahtta Selim'i izleseydi şüphesiz bu duruma bir dur derdi.

Eğer Kanuni olmasaydı bir kelebek kanadının neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder