30 Mart 2015 Pazartesi

Roosevelt Ölmeseydi

Roosevelt

Franklin D. Roosevelt ( FDR )

Franklin Delano Roosevelt ABD'nin 32. başkanıdır. Amerikalılar tarafından isim ve soy isminin baş harfleri FDR olarak ta bilinir. Roosevelt 30 Ocak 1882'de doğmuş ve 12 Nisan 1945'te ölmüştür. Roosevelt New York eyaletinin çok zengin bir ailesine mensuptur bu aile 17. yüzyılda Hollanda'dan gelmiş ve New York bölgesine yerleşmiştir. Ölüm nedeni ansızın hastalanarak görev başında hayatını kaybetmesidir.  En bilindik özelliği en uzun süre başkanlık yapan kişi olmasıdır ve geçirdiği çocuk felci sonucu yürüyememesidir. Roosevelt ABD tarihinde ilk ve tek başkanlığa 4 kez seçilen kişidir. Elbette ki bunun nedeni ABD'nin çok büyük dertlerine çare olduğundandır. Ayrıca 26. ABD Başkanı Theodore Roosevelt de aynı aileye mensuptur.

Roosevelt 1920 yılında ABD Başkan Yardımcılığına adaylığını koymuş ancak seçilememiş. 1928 yılında ise New York eyaletine vali seçildikten ve  4 sene valilik yaptıktan sonra 1932 yılında ABD Başkanı seçilmiştir. Roosevelt Başkan olduğu sırada ABD'de Büyük Buhran adı verilen ABD tarihinin en büyük ekonomik çöküntüsü söz konusuydu. Bu öyle büyük bir ekonomik krizdi ki nüfusun %25'i işsiz ve 2 milyon Amerikalı evsizdi. Roosevelt Yeni Düzen adıyla anılan bir yeniden yapılanma programı geliştirdi ve ABD ekonomisi tekrar düzene girip hızla büyümeye başladı. Bu yüzdendir ki Roosevelt Amerika tarafından çok seviliyordu.

1939 yılına gelindiğinde II. Dünya Savaşı başlamıştı ancak Roosevelt ilk başta tarafsız kalmıştır. Ancak daha sonraları müttefiklere silah yardımında bulunmuştur. Ama hiç beklenmeyecek bir biçimde Japonya Pearl Harbor limanına düzenlediği sürpriz saldırı sonucu ABD bu duruma kayıtsız kalamamış ve savaşa katılmıştır. Bu saldırı sonucu Japonlar, 12 savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğraştmış ve 188 savaş uçağını imha etmiş, ve 2.403 asker ile 68 sivili öldürmüşlerdir. Savaşa katılan ABD ipleri eline alarak bir çok yeri işgal etmiş Almanya'ya karşı üstünlük sağlamış ve bundan sonra Almanya işgal etmekten daha çok sınırlarını korumaya çalışmışlardır. Elbette ki ABD başında seyirciydi ancak müttefiklere yardım etmesiyle savaşa katılmayı bekliyordu diyebiliriz. Ancak sadece ABD'nin savaşa katılmasıyla Almanya kaybetmedi bunun bir çok nedeni vardır. Bunlardan bazıları Almanya'nın gizli haberleşme sistemi Enigma'nın İngilizler tarafından çözülmesi, Alman askerlerinin Rusya şartlarına dayanamaması ve Hitler'in komutanlarını dinlememesini büyük bir etken olarak gösterebiliriz.

Roosevelt ABD tarihi açısından II. Dünya Savaşı öncesi olsun sonrası olsun çok büyük öneme sahiptir. Roosevelt öldükten sonra Amerika halkı bu duruma çok üzülmüştür. Burada çok kritik bir dönüm noktası vardır çünkü ondan sonra gelecek Harry S. Truman dünyayı çok büyük bir ölçüde değiştirecektir. Truman, Roosevelt öldükten sonra II. Dünya Savaşı son aylarını yaşamasına rağmen ve müttefiklerin galip olmasına rağmen Truman bu duruma aldırış etmeden Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atılması kararını verdi gerekçesi ise savaş hemen bitsin idi.  Truman Roosevelt'e göre daha hırslı bir kişilikti savaş bittikten sonra SSCB ile Soğuk Savaş dönemini başlatmıştır. Bu nedenlerden dolayı bana göre Roosevelt eceli ile ölmemiş ve öldürülmüştür. Ve Truman ile birlikte yavaş yavaş bugün ki yaşadığımız dünya oluşmuştur.

Eğer Roosevelt ölmeseydi atom bombasına gerek duyulmadan savaş bitebilirdi. Zaten atom bombası zembil ile inen bir şey değildir Roosevelt hayatında iken böyle bir seçeneği vardı elbette ancak Roosevelt öldükten 1-2 ay sonra atom bombası atılması akıllara büyük bir soru bırakır. Acaba Roosevelt eceliyle mi öldü ? Belki de ölmeseydi bildiğimiz şu günkü Amerika daha farklı olabilirdi.

Eğer Roosevelt olmasaydı elbette ki bizi çok farklı bir dünya bekliyordu. Çünkü Roosevelt ABD tarihinde en uzun süre başkanlık koltuğuna oturmuş ve ABD açısından bir çok büyük soruna çözüm bulmuş bir kişiliktir. Roosevelt olmasaydı o dönemde çok zor günler geçirebilirdi.

Eğer Roosevelt ölmeseydi bir kelebek kanadının neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder