18 Mart 2015 Çarşamba

Orhan Gazi Olmasaydı

Orhan Gazi

Orhan( Orhan Gazi)

Orhan Osmanlının 2. hükümdarıdır. Orhan 1281'de doğmuş ve Mart 1362'de ölmüştür.  Orhan Gazi eceliyle 79 yaşında vefat etmiştir. En bilindik hikayesi geyikli baba ile olan sohbetidir. Geyikli baba Bursa'nın fethi sırasında geyik ordusuyla ve geyik üstünde sefere katılır ve savaştan sonra Orhan Gazi'nin yanına gelerek elinde bir çınar tohumu ile dua eder bu çınar yaşadıkça senin devletinde yaşasın der bunun üzerine Orhan Gazi Geyikli babanın elini öper. Bu çınar Osmanlı döneminde kudret sembolü olarak görülmüş ve şu an hala tek bir dal olarak yaşamaktadır. Gazi anlamı her nasıl savaşa katıldıktan sonra yaralanan insanlara dense de aslında Orhan Gazi değil Orhan Gaza'dır. Gaza Allah yolunda savaşan demektir. Bazı rastlantılar rastlantı değil Orhan Gazi'nin fetih edeceği yerlerde önceden depremler olmuş ve kaleler büyük hasar görmüştür. Bunu gören insanlar Orhan'a Gaza demeye başlamıştır. Tesadüf müdür bilinmez fakat şu bir gerçektir ki Orhan babasından aldığı toprakları 6 katına çıkarmıştır. 

En güçsüz en küçük beylik olarak görülen Osmanlı Orhan gazi sayesinde İmparatorluğa doğru giden adımlarını sağlamlaştırmıştır. Elbette Orhan sadece deprem oldu haydi fetih edelim şeklinde böyle bir başarı elde etmesi mümkün değildir. Osmanlı o dönemde çok akıllı taktikler kullanarak bu günlere gelebilmiştir. Fetih edecekleri yerleri kuşatarak değil o şehir'e veya kale'ye giden yiyecek,tarım,ticaret yollarını kesmiş ve o bölgeleri zayıflatmıştır. Bu sayede az olan ordusunu avantaj haline çevirmiştir.

Orhan Gazi sadece sınırları genişletmekle kalmayıp bir çok alanda yenilikler yapmıştır. İlk kez vezirlik teşkilatını ve Divan örgütünü kurmuştur. Yasalar ve düzenlemeler yaparak Osmanlı'ya devlet kimliğine büründürmüştür. Osmanlının ilk düzenli ordusu olan Yeniçeri ocağını kurmuştur ayrıca tersaneler inşa ettirerek güçlü bir donanma meydana getirmiştir. Tarihte önemli olan ilklerdir ve Orhan bir çok ilke imza atmış bir kişiliktir.

Orhan Gazi eğer ölmeseydi çok farklı bir şey olacağını düşünmüyorum çünkü eceliyle ölmüş bir kişiliktir ve zaten inzivaya çekildiği için yapacak bir yeniliği yoktur.

Eğer Orhan olmasaydı bizi bekleyen dünya çok farklı olurdu elbet çünkü Orhan babasından aldığı sınırları 6 katına çıkarmış ve İmparatorluğun ilk adımlarını atmış bir kişiliktir bununla yetinmeyip bir çok ilke imza atmıştır böyle bir insanın olmaması düşünüldüğünde bizi çok etkiler. Osmanlı diğer beyliklere göre çok küçük ve güçsüz görünüyordu fakat Orhan'ın tahta gelişiyle her şey bir anda değişti şayet olmasaydı şu an Osmanlıyı değil başka bir beyliği konuşur olurduk. Şüphesiz Orhan Osmanlının ilk zamanları açısından en önemli kişiliğe sahip insandır.

Eğer Orhan Gazi olmasaydı bir kelebek kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder