22 Mart 2015 Pazar

Selahaddin Eyyubi Olmasaydı

Selahaddin Eyyubi

Selahaddin Eyyubi ( Selahaddin Yusuf bin Eyyub )

Selahaddin Eyyubi , Eyyubi hanedanının ilk hükümdarıdır. Selahaddin 1138'de doğmuş ve 4 Mart 1193'de ölmüştür. Ölüm nedeni kışın ağır bir hastalık geçirdikten sonra 14 gün yatakta kalması ve sonunda vefat etmesidir. En bilindik hikayesi Kudüs'ü almasıdır. Hikayeden daha çok başarısı desek daha doğru olur. Ondan sonra benim en çok duyduğum savaş esnasında Haçlı Seferlerinin komutanı Aslan Yürekli Richard'ın atı savaş esnasında ölmesi sonucu Selahaddin Richard'a komutan atsız gezmesin diyerek arap atı yollamasıdır. Selahaddin Eyyubi İslam açısından büyük öneme sahiptir çünkü 89 yıldan sonra Kudüs'ü tekrar Müslümanların eline geçirmiştir bundan olsa gerektir ki Selahaddin'nin ırkı tartışma konusu olmuştur. Araplar  Selahaddin için "Arap", Kürtler  "Kürt", Türkler "Türk" demişse de çoğu tarihçiye göre Arap kökenlidir. Selahaddin büyük başarı sağlamıştır hatta Fatımi veziri iken daha sonra Mısır hakimi olmuş ve en son Kudüs'ü fetih ederek Sultan olmuş bir kişiliktir. Selahaddin bu kadar yükselmesinin sebebi Kudüs'ü geri almayı her zaman arzulamasıdır ve çocukluğundan beri savaş alanında at üstünde olmasıdır. Selahaddin Kudüs'ü tekrar fetih ettikten sonra Hristiyanlar'ın önceden Kudüs'ü fetih ettiği zaman ki gibi bir katliam yapmamış kurtuluş akçesi ile zenginleri serbest bırakmış fakirlerden isteyenleri de serbest bırakmıştır. Fetihten sonra Haçlıların tahrip ettiği yerleri tamire başlamış birçok hastane, mektep ve medrese yaptırmıştır.

Kudüs'ün fethinden sonra Hristiyanlar boş durmayarak III. Haçlı Seferi'ni başlatmışlardır. Selahaddin'nin serbest bıraktığı Haçlı komutanları Selahaddine ihanet ederek Selahaddin ordusu hakkında casusluk yapmışlardır. Haçlılar Eyyubilere karşı karadan ve denizden birlikler ile saldırıya geçmişlerdir. Eyyubiler, karadan Haçlıları çok zor durumlara düşürmüştür ancak denizden sürekli gelen yardımlar nedeniyle zor duruma düşmüşlerdir. Haçlılar Kudüs'ün teslimini istemişlerdir ancak Selahaddin en büyük hedefi olan Kudüs'ü verme niyetinde değildir. Selahaddin'nin bu iradesi sayesinde en son olarak İngiltere Kralı Arslan Yürekli Richard esir düşer fakat daha sonra serbest bırakılır. Selahaddin bu galibiyetinin ardından hakimiyetini güçlendirdi. 11 Aralık 1917' de Kudüs'e giren İngiliz Komutanı Edmund Henry Hynman Allenby Selahaddin'nin mezarına giderek "Kalk Selahaddin biz yine geldik" demiştir.

Selahaddin en büyük gayesine ulaşmıştır bu yüzden ölmeseydi ne olurdu hakkında konuşmak gerekirse muhtemelen Kudüs'ü kanla başla savunmaya devam ederdi. Eyyubiler daha sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. Eyyubiler, Selahaddin döneminde her ne kadar güçlü olsa da yaşasaydı bile eninde sonun Osmanlı topraklarına girecektir.

Selahaddin olmasaydı dünya daha farklı olurdu. Çok büyük başarı sağlamış bir kişiliğin tarih içinde olmasaydı çok büyük değişimler olurdu elbette Kudüs dini medeniyetler tarafından her zaman arzulanmıştır ve oraya sahip olmak istenmiştir İslam medeniyetleri elbette Kudüs'ü tekrar almak için uğraşırlardı fakat Selahaddin Kudüs'ü almakla kalmayıp orayı onarmış ve III. Haçlı Seferine direnmesi sonucu Kudüs'ün Müslümanların elinde olmasını garantiye almış bir kişiliktir. Selahaddin'nin ilme verdiği önem sayesinde de bir çok doktor, şair, matematikçi, kimyager, mimarlar ve bir çok bilim insanı yetişmiş ve bilimlerin gelişmesine olanak sağlamıştır.

Eğer Selahaddin olmasaydı bir kelebek kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder