11 Mart 2015 Çarşamba

Yavuz Sultan Selim Ölmeseydi

I. Selim ( Yavuz Sultan Selim)

Yavuz Sultan Selim Osmanlının 9. hükümdarıdır. Selim 10 Ekim 1470’de  doğmuş ve 22 Eylül 1520’de ölmüştür. İlk Osmanlı halifesidir. Tahtta çok kısa kalabilmiştir. Ölüm nedeni sırtında çıkan çıbanı patlatması sonucu enfeksiyon kapmasıdır. Yavuz hakkında her zaman derin düşünmüşümdür. Şu zamana kadar derslerime giren bütün tarih hocaları her zaman Yavuz hakkında bir hikaye anlatmışlardır. En bilindiği Şah İsmail ile olan hediye hikayesidir. Bu hocaların neden Yavuz'u bu kadar çok anlattıklarını hep merak ettim. Her zaman anlatıyorlardı çünkü böyle bir padişah Osmanlı tarihinde yoktu. Yeniçerilerin arasına girmesi olsun. Çok az zamanda başarılı seferler yapması olsun. O diğerlerinden farklıydı.Ki bu seferler sayesinde Mimar Sinan gibi müthiş bir zeka abidesinin de ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Sinan, Yavuz döneminde Yeniçeri Ocağındadır ve Selim'in yaptığı seferler sayesinde bir çok farklı yapı görmüştür.

Yavuz gerçekten zamansız ölmüştür. Herkes Kanuni Sultan Süleyman sayesinde en geniş topraklara sahip olduğumuzu düşünür ve bu doğrudur . Ama Yavuz toprakları iki buçuk katına çıkarmış Kanuni ise Yavuz'a oranla çok az genişletmiştir Yavuz güçlü bir ordu güçlü bir devlet bırakmıştır geriye. Eğer ölmeseydi şu anda çok farklı olabilirdi her şey. Bence Yavuz Viyana’yı başarılı bir şekilde Osmanlı topraklarına katabilirdi. O zaman gerçekten Avrupa’nın en içlerinde bir Osmanlı görmüş olurduk bizlerde. Yavuz ölmeseydi çok farklı olurdu dünya evet. Çünkü babasından aldığı boş hazine odasını ağzına kadar altınlarla doldurmuş ondan sonra gelen padişahlar da bu hazineden uzun zaman faydalanmıştır. 400 sene Yavuzun mührü durmuş sonra mühür Osmanlı batış döneminde kırılmıştır. Bence Yavuz bir hazine odası daha çıkarırdı seferlerinden. Viyana’yı aldıktan sonra zaten gerisi çorap söküğü gibi gelirdi. Savaş esnasında insanı en çok etkileyen etken psikolojidir kanımca asker psikolojisi evet teknoloji ve askeri güç önemlidir.Ancak hepimiz biliyoruz ki teknoloji ve güçle savaş kazanılmıyor kazanılsaydı Çanakkale düşerdi. İran seferi ardından Mısır seferi 8 senede 2 sefer yapmıştır. Sefer hazırlıkları bir yana askerin bu şekilde motive olması Yavuzun çok büyük bir lider olduğunu gösterir. Çoğu asker savaş sonrası bunalıma girer. Peki, ölmeseydi dediğim gibi seferlerini yapsaydı tüm dünyayı kontrol edebilirmiydi? Sanmıyorum çok zor, nice hükümdarlar denemiş ama başarılı olamamıştır çünkü bu büyük alana yayıldığınız zaman kontrolünüz de zorlaşıyor. Ancak şu an ki sınırlarımız farklı olabileceğine inanıyorum.

Yavuz olmasaydı Osmanlı bu kadar güçlü olamazdı. Zaten Yavuz’dan sonra gelen Kanuni Sultan Süleyman da Osmanlının Yükseliş Dönemi’nin son padişahı. Yavuz tahtı zor kullanarak almıştır evet belki meşru değildir yapmış olduğu şey ancak Yavuz yerine başka biri geçseydi belki de 600 yıllık bir imparatorluk karşılamayacaktı bizi. Bu kadar kısa zamanda böyle zaferler zor kazanılırdı. Evet İstanbul fetih edilmişti. Ama hazinede zırnık para yoktu. Halifelik Osmanlıya geçemezdi belki. Hocalarımız Yavuzun hikayelerini anlatamazdı. Veya Sagopa bu dizelere sahip bir şarkı yazmazdı..
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur
Herkesi sen dost mu sandın belki ağyâr olur
Sâdıkâne belki ol bu âlemde dildâr olur
Yâr olur ağyâr olur dildâr olur serdâr olur
"Yavuz Sultan Selim"


Eğer Yavuz ölmeseydi bir kelebek kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder