14 Mart 2015 Cumartesi

Fatih Sultan Mehmet Ölmeseydi

Fatih Sultan Mehmet
                                                     
II. Mehmet ( Fatih Sultan Mehmet)

Fatih Sultan Mehmet Osmanlının 7. hükümdarıdır. Fatih 30 Mart 1432'de doğmuş ve 3 Mayıs 1481'de ölmüştür. Ölüm nedeni Anadolu'ya sefere çıkışında hastalanmasıdır bazı tarihi bilimciler zehirlendiğini de savunur. En bilindik hikayesi gemileri karadan yürütmesidir ancak Fatih hakkında bir çok hikaye mevcuttur. Babasına çok küçük yaşlarda yolladığı mektup olayı Fatih'in çok zeki olduğunu gösterir babası Fatih daha 12 yaşındayken tahtı bırakır inzivaya çekilir ancak Hıristiyanlar bunu fırsat bilip Osmanlı topraklarına yürümeye başlar bunu duyan Fatih babasına bir mektupla " Eğer sen padişah isen geç ordunun başına, eğer ben padişah isem emrediyorum" diyerek babasının tekrar tahta oturmasını sağlamıştır. Bir başka hikayesi ise Rumeli Hisarı inşasında Bizanslılar bir koyun postu kadar inşaat yapabilirsiniz demiş bunun üstüne Fatih koyun postunu ince iplik haline getirerek Rumeli Hisarının inşasını gerçekleştirmiştir.  Şüphesiz Fatih tarihimizde büyük öneme sahiptir. Fatih sadece İstanbul'u alarak imparatorluk kapılarını açmamış bir çağ kapatıp bir çağ açmıştır. Bu başarısını çok genç yaşta gerçekleştirmiş olması da büyük ders niteliğindedir.  Fatih sadece Bizans'ı yok etmekle kalmayarak Trabzon Rum Devletini de yok etmiştir ve ardından Kırım hanlığını Osmanlı topraklarına katarak Karadeniz'i Türk gölü haline getirir. Büyük zaferler kazanan insanların ortak noktası inatçı oluşlarıdır sanki onlar için çıkmaz yol yoktur. Gemilerin ileri gidemeyeceğini anlayan Fatih'in yağlı kızaklar ile karadan yürütmesi gibi. İnatçılığının dışında meraklı oluşu da Fatih'e artı yönde katkı sağlamıştır. Bilime olan tutkusu şahin topu olarak bilinen kocaman havan toplarını kendi tasarlamıştır. Ancak Fatih İstanbul'u fetih ettiğinde oradaki bilim insanlarını serbest bırakarak ileride ki reform ve rönesans devrimlerini tetiklemiştir. Şayet bırakmasaydı bu devrimler olabilirdi ancak bilim insanlarından fayda sağlayabilirdi de.

Eğer Fatih ölmeseydi şu anda farklı bir dünya olurdu evet Fatih İstanbul'u fetih ederek mutlak hedefine kavuşmuştur. Ancak bazı tarihçiler Fatih'in Roma'yı kuşatma hazırlıkları yaptığını söyler bence Fatih kişiliği sayesinde kafasında oluşturduğu her şeyi başarabilecek nitelikte bir insandı. Ölmeseydi şüphesiz fetihlerine devam edecek bir insandı nereleri fetih ederdi ne zaman fetih ederdi bu konu tartışılır. Belki ölmeseydi ilk Osmanlı Halifesi Fatih olabilirdi. Hz. Muhammed'in İstanbul hakkında ki sözünü hepimiz biliriz "Kostantiniye elbet bir gün fethedilecektir. Onu fetheden asker ne güzel asker, onu fetheden komutan ne güzel komutandır."  Elbette ki İstanbul'u fetheden biri için Halifeliği kendi adına alması mantıklı bir seçim olurdu.

Fatih'in ölümünden daha çok olmasaydı sorusudur aklımda olan evet ondan sonra nice padişah gelmiştir Osmanlıyı ileri götüren ancak Fatih'in kişiliği ve zekası İstanbul'un fethinin gerçekleştirdi bir çok kez kuşatılmasına rağmen Fatih başardı bu fethi. Ama eninde sonunda İstanbul fetih edilmeliydi Osmanlı için büyük bir tehdit oluşturuyordu konumu. Eğer olmasaydı fetih eninde sonunda gerçekleşirdi ancak Osmanlı bu kadar ileri gidemezdi belki de. Sadece yaptığı fetihler değil koyduğu yasalarla da bir çok şeyi değiştirdi fatih Osmanlı tarihinde bunlardan bazıları kardeş katliamı gibi evet biraz acımasız olduğu söylenebilir ancak ileri de olası bir taht kavgasında güçlü olanın tahta oturmasını istemiştir Fatih.

Bir kelebeğin kanadının bile neleri etkilediği şu dünyada çok şey olurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder